Flexibele en adaptieve professional






Tegenwoordig wordt er veel aandacht gegeven aan ICT in het onderwijs. De ontwikkelingen gaan razendsnel en als school loop je al snel achter de feiten aan. Het cijfer dat onze leerlingen geven aan onze school op ICT-gebied, is maar net een voldoende. Dit geldt trouwens ook voor onszelf. Gelukkig krijgen we nog dit schooljaar nieuwe laptops en is de WiFi recentelijk doorgemeten. Een aantal veranderingen zijn op handen en ook wordt er voorzichtig nagedacht over devices voor de leerlingen. Persoonlijk juich ik dit toe. Ik vraag me af of al mijn collega's flexibel genoeg zijn om zich aan deze situatie aan te passen.
Binnen onze school geldt een protocol voor het gebruik van mobiele telefoons. In het kort komt het hier op neer: Niet zichtbaar, niet hoorbaar tenzij met toestemming van de docent. Ook oortjes zijn niet toegestaan. De meningen zijn verdeeld. Ook hier moet ik flexibel in zijn. De leiding bepaalt.
Ik sta altijd open voor vernieuwing zolang dit gepaard gaat met een (uiteindelijk) voordeel. Natuurlijk kost alles tijd om op te starten. Mijn ervaring zegt mij dat dit 'cold turkey' moet. Niet een beetje proberen. Dit geeft altijd ruimte om terug te gaan of zelfs te blijven in het oude.
Maar doordat alles zo snel gaat, verlies je misschien ook snel het zicht op wat wel en wat niet werkt. Ik ben snel enthousiast over vernieuwingen, maar ik zie ook de mogelijke gevaren. Volledig digitaal lesgeven is niet de optie. Zonder ICT is het ook niet meer denkbaar. Ik heb in mijn 'vaste' lokaal een aantal maanden geen beamer gehad. Reken maar dat je dan flexibel moet zijn. Gevoelsmatig kan je niet naar behoren lesgeven en bereik je niet wat je zou willen bereiken.
Samenwerkend leren in combinatie met ICT is zelfredzaam, leerzaam en zou volledig passen binnen ons daltononderwijs. Adaptief leren. Wat je kan en weet, hoef je niet meer te doen. De vakken waar je meer moeite mee hebt, krijgen de aandacht. Dit kan middels alle digitale methodes die er zijn.
Met mijn 1e klassen kan ik al op die manier werken. De methode Nieuw Nederlands start met een digitale toets vooraf aan een hoofdstuk. Meteen wordt duidelijk wat een kind al beheerst en wat niet. Echter de middelen (devices) die hier voor nodig zijn, zijn niet toereikend. Dit maakt dat ik hier te weinig gebruik van maak.
Ik moest 4x de lessen geschiedenis verzorgen voor klas 3 en 4 TL. Nu heb ik de nodige basis, maar ik heb dankbaar gebruik gemaakt van wat LessonUp mij op dit gebied te bieden heeft. Dit gaf mij houvast, de leerlingen de nodige afwisselingen en ik was gegarandeerd van een gevarieerde uitdagende les. Dit soort leshulp maakt dat het makkelijker is om je voor te bereiden op nieuwe situaties. Tenminste wanneer je gebruik durft te maken van multimedia.
Tevens heb ik hier een hoop informatie gevonden voor mijn examentraininglessen voor klas 4. Ook dit is voor mij nieuw dit jaar. Je gaat op zoek. Je merkt dat alle docenten teruggrijpen op oude examens. En natuurlijk, dat is goed. Maar ik ben er van overtuigd dat afwisseling werkt.
Tegenwoordig is de telefoon hét medium voor je sociale contacten. Het bepaalt hoe kinderen zich gedragen of hoe ze denken dat ze zich moeten kleden en gedragen naar voorbeeld van anderen. Dat dit een enorme impact heeft, is duidelijk. Hier ligt de taak voor docenten (en ouders) om leerlingen mediawijs te maken. Maak dingen bespreekbaar. Ik heb zelf ook contact via social media met de leerlingen en je merkt hoe ze reageren. Tijdens mentorgesprekken heel gericht aandacht schenken aan cyberpesten. Maar ook dingen als sexting en het verspreiden van foto's zijn gevaren die voor deze kinderen op de loer liggen. Meer over mediawijsheid onder het kopje Mediawijsheid.
Tijdens mentorlessen bespreek ik dingen preventief. Echter wanneer ik een bepaalde zorgwekkende situatie constateer, zal ik hier meteen op reageren. Door bv. de betrokken mentor in te schakelen, er klassikaal aandacht aan te besteden of de leerling individueel te helpen. Dit is afhankelijk van de situatie. Ik heb geen pasklaar programma voor deze dingen. Goede voorlichting is 1, vervolgens houd je je ogen en oren goed open en handel je adequaat wanneer er zich een situatie voordoet.