ICT organiseren in de (digitale) leeromgeving
Wanneer ik les moet geven, zorg ik dat ik ruimschoots op tijd in de klas aanwezig ben (indien mogelijk). Ik sluit mijn laptop aan op het digibord en ik controleer of alles werkt. Ik controleer ook de status van mijn laptop zodat er niet ineens een langdurende update wordt gestart terwijl ik een kijk-en luistertoets afneem en dat het geluid werkt. Mijn voorbereide les, of uitgezocht lesmateriaal, zet ik klaar zodat ik hier vlot mee kan beginnen.
Om binnen de schoolomgeving les te kunnen geven, heb je regels nodig. Ook op het gebied van ICT en alle andere media.
Op het HHC is er een reglement voor het gebruik van elektronische communicatiemiddelen door werknemers opgesteld. Dit reglement schrijft ons voor hoe wij, als werknemers, dienen om te gaan met ICT en sociale media binnen en buiten de school. Verder bestaat het reglement uit regels die je van iedere werknemer zou mogen verwachten.
Van leerlingen wordt verwacht dat de telefoon niet zichtbaar en niet hoorbaar is in het klaslokaal. De regels hierover worden momenteel nog iets meer gespecificeerd en zullen na de vakantie door de gehele school worden opgehangen. Leerlingen mogen na toestemming wel gebruik maken van de telefoon. Bijvoorbeeld bij het werken met WRTS, inplannen van de agenda middels Magister, spelen van een Kahoot, lezen van een online boek of welke andere activiteit dan ook die door de docent wordt toegestaan.
Bij overtreding kan de telefoon worden ingenomen. Leerlingen mogen dan 1 lesuur nadat ze vrij zijn, de telefoon ophalen bij de coördinator.
Het gebeurt bij mijn lessen zeer regelmatig dat ze de telefoon nodig hebben.
Al mijn leerlingen zijn inmiddels lid van de bibliotheek en dus hebben ze ook de beschikking over de onlinebibliotheek app. Ik heb veel tijd gestoken in het juist instellen van alle gegevens met alle leerlingen. Wekelijks zijn er nog kinderen die hulp komen vragen. Echter, de leerlingen hebben altijd een leesboek bij zich. Op ieder moment kunnen ze lezen. Meters maken. Nu zou het fijn zijn wanneer ze het vertrouwen van andere docenten krijgen dat ze ook daadwerkelijk lezen terwijl ze op hun telefoon zitten.
Kahoots gebruik ik om op een leuke manier te leren. LessonUp gebruik ik om zonder druk van het spel, zelf na te denken. Het is fijn om antwoorden te vergelijken zonder dat alles al op het bord wordt geprojecteerd. Leerlingen worden uitgenodigd om zelf na te denken en niet te worden beïnvloed door antwoorden van anderen.
Die vrijheid wil ik ook behouden.
