Beoordelen van leerprestaties en evalueren van onderwijs
Om te beoordelen of leerlingen de stof begrijpen, kunnen toepassen, kunnen uitvoeren, gebruiken we diverse meetinstrumenten.
Dit kan natuurlijk door toetsen die bijgeleverd worden bij de methode en de daarbij behorende normering.
Je kan zelf toetsen maken. Evt. via een rubric bepalen wat de normering zal zijn.
Becijfering wordt vergemakkelijkt via https://cijfersberekenen.nl
Middels deze pagina is het makkelijk in te stellen bij welk percentage goed een voldoende kan worden behaald.
Leerlingen kunnen ook elkaar beoordelen. Middels feedback zijn leerlingen goed in staat om een oordeel te geven over de prestatie van anderen. De ervaring leert dat ze soms nog wel strenger zijn dan ik als docent.
Alle vorderingen worden bij ons op school bijgehouden in Magister. De leerlingen houden zo inzicht op hun prestaties en ook ouders kunnen altijd de cijfers van hun zoon/dochter inzien. Ik heb daarnaast altijd wel een schaduwboekhouding. Je bent afhankelijk van de techniek en mocht bij een leerlingbespreking net Magister te maken krijgen met een DDOS-aanval, dan heb je een probleem. Gelukkig kan je ook klassenoverzichten printen.
Het beoordelen van de leerlingen op het gebied van examenprestaties gaat via Cito. Te weten in het programma Wolf. Zowel de 1e correctie, de 2e correctie, fiattering van de overeengekomen scores tot aan het uiteindelijke examenresultaat. Het wordt nog wel handmatig op papier nagekeken. Inmiddels op basis- en kaderniveau al niet meer.
Ik gebruik o.a. Kahoot en LessonUp om leerlingen te testen op hun kennis. Ik krijg een goed beeld of ze de stof al beheersen en welke stof ik nog moet behandelen voordat ik de echte toets ga geven. Vaak is er sprake van een groot percentage leerlingen dat hetzelfde foute antwoord geeft. Op dat moment is het ook heel goed mogelijk om de leerlingen op dat moment te voorzien van de juiste feedback. Vervolgvragen met dezelfde structuur worden vervolgens meteen beter gemaakt.



Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk om binnen het element van het 'spel' de controle in te bouwen. Wat heb je geleerd? Leg uit! Wat neem je mee naar de volgende les?
Deze opmerkingen komen in beeld terwijl ze omgedraaid zijn. Het geeft een mooi beeld van de leerlingen: Hebben ze het doel van de les bereikt of valt er nog iets te leren.
In dit geval dáchten de leerlingen de stof te hebben begrepen. Bij de proeftoets in de volgende les bleek toch dat het vinden van meerdere persoonsvormen in 1 zin erg lastig is.
Deze oefening in het opschrijven van je leerervaringen leert kinderen dus ook realistisch naar zichzelf kijken. Heb ik een reëel zelfbeeld van eigen kunnen.
