Informatievaardigheden
In mijn overtuiging dat alles via het internet wel te vinden is (als je maar weet hoe je moet zoeken) is het nog niet vaak gebeurd dat ik niet heb gevonden wat ik zocht.
Natuurlijk is het belangrijk om niet meteen klakkeloos over te nemen wat je hebt gevonden. Triangulatie is hierbij een heel handig hulpmiddel dat ik ook altijd onderwijs aan mijn leerlingen. Wanneer je 3 bronnen hebt geraadpleegd, die alle drie ook hetzelfde beweren, kan je een conclusie trekken of een aanbeveling doen.
Het tweede punt dat ik ook altijd aan mijn leerling meegeef, is dat je moet kijken naar wie het heeft geschreven.
Wanneer leerlingen bijvoorbeeld werken aan een boekverslag en ze kijken op scholieren.com, zijn ze afhankelijk van wat de andere leerling heeft opgeschreven. Dit moet wel correct en volledig zijn. Ook ík zal op die manier controleren of zij de juiste informatie hebben gevonden of dat ze bijv. een samenvatting hebben geschreven van een film of een boek.
Met ingang van het volgend schooljaar zijn we ook in staat om via Magister te controleren op plagiaat. Dit is een vergaand systeem waarbij je precies kan uitlezen waar de leerling de informatie heeft gevonden. Dit gaat zo ver dat ook oude verslagen, die in voorgaande jaren zijn ingeleverd, worden opgeslagen. Wanneer je denkt het verslag in te kunnen leveren van grote broer of zus, is dat dus niet heel verstandig om te doen.
Het is dan ook belangrijk voor leerlingen om te weten en te begrijpen waarom we dit doen. Persoonlijk kijk ik er naar uit om hier gebruik van te kunnen maken. Op dit moment kost een gemiddeld boekverslag mij 15 minuten om zelf te controleren via het internet.
