Kennisoverdracht

Kennisoverdracht via ICT is snel, makkelijk en overzichtelijk. Het is ook door de leerling nog een keer te bekijken.  

In de voorgaande tabbladen op deze site heb ik al een heleboel middelen genoemd die ik gebruik bij mijn kennisoverdracht. Met het gevoel een beetje in herhaling te vallen, vertrouw ik er op dat dit niet hoeft. 

 

Wat ik nog wel even wil uitdiepen is de mogelijkheid van lezenvoordelijst.nl

Dit gebruik ik voor mijn leerlingen. Landelijk gezien blijkt dat leerlingen meer en meer een achterstand oplopen op het gebied van begrijpend lezen en woordenschat. Om dit in kaart te kunnen brengen, starten wij in juni met Diataal. Deze digitale toets voor alle leerlingen van klas 1 t/m 3 zal ons een indicatie geven van hoe het met het leesbegrip is gesteld. Vervolgens kunnen we middels Diaplus een remediërend plan voor de individuele leerling afnemen. 

 

1 van de doelen is dat leerlingen meer gaan lezen. Maar wat? Welk boek past bij mij? 

Door de leerlingen middels lezenvoordelijst.nl te laten bepalen welk leesniveau ze hebben (dit doe je begeleid in de les) kunnen de leerlingen via deze site, die gelinkt is aan de onlinebibliotheek.nl boeken lenen die bij hun niveau en interesse passen.  Voorwaarde 1 is leesplezier. Op deze manier hopen we in ieder geval op maat te kunnen bedienen. Door digitaal te lezen, kunnen we ook voldoen aan de vraag. Het is ondoenlijk om, binnen ons budget, alle nieuwe boeken op alle niveaus aan te schaffen. Op deze manier kunnen ze toch het boek van hun keuze lezen.  De kennisoverdracht ligt in dit geval bij de leerling zelf. 

 

Kennisoverdracht valt of staat met de docent en de manier waarop hij/zij dit wil doen. Wanneer je dit doet op een enthousiaste, boeiende manier en of je nu wel of niet gebruik maakt van de mogelijkheden van ICT, dit is een voorwaarde. Wil je dat leerlingen naar je luisteren, dan moet je ze ook echt iets te vertellen hebben. En de manier waarop bepaalt of jij de kennis ook daadwerkelijk overbrengt.

Interactief werken is altijd aansprekend. Of leerlingen bijvoorbeeld zelf de handelingen te laten uitvoeren. Bv. het slepen van de invulwoorden naar de juiste plek op het digibord.