Mediawijsheid

Niet meer weg te denken zijn de 21st century skills. De competenties die leerlingen nodig hebben om succesvol deel te nemen in de maatschappij van de toekomst. De maatschappij verandert door technologie en digitalisering van een industriële naar een kennis- en netwerksamenleving. Gevolg is dat meer mensenwerk wordt gedaan door machines. En bij steeds meer banen worden computers en ICT gebruikt. Werk verandert, functies veranderen. Jongeren hebben 21e eeuwse vaardigheden nodig om hierop voorbereid te zijn (bron: Kennisnet.nl)
Aan mij als docent is het dus de taak om de leerlingen hierop voor te bereiden. Ik pleit ervoor om hier een heel gerichte, schoolbrede aanpak voor te gaan invoeren. Dus wat minder ad hoc wanneer er sprake is van internetpesten, maar een integratie van alles wat met het leven van nu te maken heeft. Slechts een onderdeel hiervan is mediawijsheid en de ICT-vaardigheden, maar deze twee kleine taartpuntjes (zie foto) hebben invloed op alle andere onderdelen.
Graag zou ik meedenken over de invoering hiervan zonder het betuttelende van wat er allemaal niet mag, maar wat er allemaal wél mag. De ongekende mogelijkheden van de wereld om je heen ontdekken onder begeleiding en op een gestructureerde wijze. Meegaan in de vernieuwingen en kinderen voorbereiden op hun toekomst.
En wanneer leerlingen dan dingen ontdekken die niet helemaal passen bij hoe jij het had bedacht... (zie de foto onderaan de pagina)
Bedenk dan wat ze wél doen. De ervaring die ze hebben opgedaan door te spelen met tekst, zoeken naar woorden en kijken naar de mogelijkheden van het programma. Die les was, op dat moment, belangrijker dan zeggen dat ze moeten doorlezen.
