Zelflerende en innoverende professional

 

Als docent heb je een voorbeeldfunctie. Niet alleen op het gebied van gedrag, zeker ook op het gebied van kennis. Iets wat ik te allen tijde hoop te voorkomen, is dat leerlingen mij te hulp moeten schieten bij het bedienen van de laptop of andere ICT-hulpmiddelen binnen onze school.  

Ik zal altijd proberen bij te blijven bij de huidige techniek. Vaak zou ik graag al meer willen dan dat er technisch bij ons op school mogelijk is. 

Ook interesseer ik me voor de dingen waar mijn leerlingen zich mee bezig houden. Op dit moment is dit vooral: Fortnite (in afnemende mate), APEX, Call of Duty 4 en GTA. Gek genoeg zijn ze ook weer bezig met het spel Hayday. Daarnaast natuurlijk Instagram, Facebook en Snapchat. Al deze dingen doe ik dan ook of ik weet wat het is en hoe het gaat. Nu zijn mijn zoons van dezelfde leeftijdscategorie, dus dit werkt in mijn voordeel, maar ook op het gebied van ICT is het heel belangrijk: Verdiep je in de belevingswereld van het kind. Wanneer ze weten dat je echt geïnteresseerd bent, heb je ook meteen een raakvlak gevonden. 

Je kunt er zelfs gebruik van maken. De Nederlandse taal verandert o.a. onder invloed van al deze games en de internationalisering. Engelse woorden worden gebruikt alsof het Nederlands is.

Al deze nieuwe woorden moeten ook worden vervoegd. Dit bleek een perfecte oefening voor de werkwoordspelling. Dit is dan wel indirect afgeleid vanuit ICT, maar de leerlingen waren bijzonder fanatiek in het maken van deze oefening.  Zie afbeelding 1

 

Ik verdiep me in vakbladen, websites, kranten en social media. Enkele voorbeelden zijn: leraar24.nl, kennisnet.nl,  examenblad.nl, dvhn.nl, lezenvoordelijst.nl,  de pagina leraar Nederlands op FB en het blad Lezen. Met name ligt mijn interesse  op het gebied van Nederlands en dan vooral de noviteiten op het gebied van ICT. Zo kwam ik  via het blad Lezen op een app als Puzzling Poetry (lln. leren spelenderwijs hoe poëzie in elkaar steekt) afb. 2.  

 

Op dinsdag volg ik  colleges bij de NHL. Bij  Didactiek van de Jeugdliteratuur kregen we tijdens de les de site raadgedicht.nl als tip. Je geeft de klas een gedicht via het digibord. Er is een woord weggelaten. Welke zou het zijn? Dit zijn waardevolle momenten die meteen praktisch toepasbaar zijn.  Deze les heb ik meteen de volgende dag al uitgeprobeerd. Zie de foto hiernaast. 

 

Leren kan niet altijd maar leuk zijn, het kan vooral ook gemakkelijker worden gemaakt. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een leesbeperking hebt, is de oplossing te vinden in digitale hulpmiddelen. Via passendlezen.nl is het mogelijk om boeken te lezen waarbij je een voorleesstem hoort en tegelijkertijd lees je de uitgesproken woorden. Het is mijn taak dit soort zaken te ontdekken en onder de aandacht van mijn leerlingen te brengen. 

 

Zolang er nieuwe dingen worden bedacht en de techniek vooruit gaat, blijf ik leren. Dit omdat het een verrijking is van mijn vak en de wereld aan mogelijkheden die het biedt maakt het leerzaam en uitdagend. 

Bijscholing, cursussen, gesprekken met collega's, zinvolle opdrachten tijdens de studie, Facebook, Pinterest..... wanneer je op zoek gaat, is er een grote, nog te ontdekken digitale wereld.